2012. november 19., hétfő

Klasszikus feketeerdő torta Tusmustól recept



Piskótához:
  • 5 tojás
  • 6 ek cukor
  • 4 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
Meggytöltelék:
Tejszínhab:
  • 400 ml tejszín
  • 2 ek zselatin
  • 2 ek kakaópor
Díszítéshez:
  • meggy szemek
  • tortadara
elkészítés
  1. A piskótához a tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a lisztet és kakaóport.
  2. Az egészet óvatosan elkeverjük, majd kerek torta formába simítjuk, és 180 fokon 25-30 perc alatt megsütjük. Formából kiborítjuk, és így fejjel lefelé hagyjuk teljesen kihűlni. Ha kihűlt, 3 lapba vágjuk.
  3. A meggytöltelékhez a meggyet összeturmixoljuk, vagy nagyon apróra vágjuk, a befőtt levével és a cukorral valamint a fahéjjal felforraljuk. Ha felforrt, tűzről levesszük.
  4. Külön edényben a zselatint egy pici vízbe beáztatjuk, ha megdagadt, felmelegítjük (nem forraljuk!), és az egészet a forró meggyhez adjuk. Időnként megkeverve hagyjuk teljesen kihűlni, ez idő alatt meg is keményedik.
  5. A két ek zselatint is leöntjük pici vízzel, majd ha megdagadt, felmelegítjük.
  6. A tejszínhabhoz az egész tejszínt kemény habbá verjük (én nem tettem bele cukrot, mert cukrozott habalapom volt). 5 ek-lal kiveszünk belőle, a többit a zselatin nagy részével összekeverjük. A félretett tejszínt összekeverjük a kakaóval és a maradék zselatinnal, majd megtöltjük a tortát.
  7. Alsó lap közepére nyomunk egy rész sima fehér tejszínt tömör kör alakban, mellé egy sor meggytöltelék kerül szintén kör alakban, a szélére pedig kakaós tejszínt nyomunk körbe. Erre jön a következő lap. A sorrend változik: kakaós tejszín bentre, mellé ugyanúgy meggytöltelék, kívülre sima tejszín. (Ebbe a két lapba arányosan osszuk szét a kakaós tejszínt valamint a meggytölteléket, erre már nem lesz szükségünk.) Rákerül a 3. lap, és az egészet bevonjuk sima tejszínnel. 
  8. A torta oldalát "bepanírozzuk" tortadarával. Tetejére tejszínből annyi rózsát nyomunk, ahány szeletet szeretnénk, minden rózsa tetejére pedig 1-1 meggy szemet ültetünk, és kevés tortadarával a torta tetejét is megszórjuk.
  9. Megjegyzés: pluszba számoljunk kb. 1 óra hűlési idővel is.
sütési hőfok: 
180°C
sütési mód: 
alul-felül sütés
tepsi mérete: 
24 cm
költség: 
2000 Ft
költség egy főre: 
167 Ft

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése