2012. november 21., szerda

Kelt csíkos kuglóf


Hozzávalók:

  • 5 dl tej + a kenéshez  
  • 2 evőkanál cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 80 dkg liszt
  • 30 + 6 db édesítő tabletta
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 5 dkg olvasztott Rama margarin
  • 4 csomag vaníliás cukor
  • csipet só
  • citrom reszelt héja
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • zsiradék a forma kenéséhez

Elkészítés:

A tejből kb. 2 dl-t felmelegítünk, beletesszük a cukrot, elkeverjük, majd felfuttatjuk benne az élesztőt.

Egy tálba teszünk az lisztből kb. 30 dkg-ot, majd a 30 db édesítőtablettát (2 kanál közt törjük össze), a tojást, a tejfölt, az olvasztott margarint, a vaníliás cukrokat, a maradék tejet, végül a felfutott élesztőt. Jól kikeverjük, hogy szép egynemű legyen, beletesszük a csipet sót, elkeverjük, majd elfelezzük a folyós tésztát.

Az egyik feléhez jön a kakaópor és a 6 db édesítő tabletta (szintén elmorzsolva), másik feléhez a citrom héja. Mindkét tésztát a maradék lisztet elosztva kidagasztjuk, addig, hogy elváljon az edény falától.

30-40 percig letakarva kelni hagyjuk. Ezután átgyúrjuk, és mindkét tésztát ketté vesszük.

Először az egyik kakaós tésztát nyújtjuk ki lisztezett deszkán olyan vékonyra, amilyenre tudjuk (kb. 0,5 cm-esre szoktam), majd enyhén meglisztezve félbehajtjuk és félretesszük.

Ekkor az egyik fehér tésztát is kinyújtjuk, nagyjából ugyanakkorára, mint a kakaósat (az sem baj, ha nem sikerül). Megszórjuk mazsolával, majd ráfektetjük a kakaós tésztát, sodrófával kicsit átmegyünk rajta, hogy jól összeragadjanak, majd ismét megszórjuk mazsolával, végül feltekerjük.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A kuglóf formánkat kikenjük, és belefektetjük a tésztakígyónkat. Ahol a két vége összeért, ott kicsit összecsippentjük, majd pihentetjük kb. 10 percig. A maradék 2 tésztával ugyanígy járunk el.

Pihentetés után megkenjük tejjel a kuglófot, és betesszük a sütőbe. 30-35 perc alatt megsül (én fogpiszkálóval szoktam ellenőrizni, hogy jó-e. Csak alsó sütéssel sütöm, nehogy a teteje megégjen). A formában hagyva letakarjuk kb. 15 percre, aztán kiborítjuk, és hagyjuk langyosra hűlni. Csak ekkor szeleteljük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése